Sunday, April 19, 2009

Kirsitort




Laupäeva hommik algas pärast kolmetunnist und Selveri külastamisega, et osta vahukoort...mida seal polnud! Vahukoore osa riiulist haigutas uniselt mulle vastu ja ei tahtnud üldse abivalmis olla. No mis teha - kõigest 1/3 tordist koosneb vahukoorest (peaaegu). Hädast päästis Maxima.

Tort ise on tegelikult imelihtne - lihtsalt kihiti kokku laduda ja valmis! Retsepti järgi pole ma seda tegelikult kunagi teinud, vaid mälu järgi Susanne köögist. Aasta jooksul nägin ma selle valmimist ja osati aitasin sellele ka ise kaasa päris mitmeid kordi. Tema firmakas. Ainus, mis ma teisiti tegin või tegelikult tegemata jätsin, oli Kirsch - suurt pudelit kirsiviina ei hakka ma ostma tordi pärast, mida heal juhul kaks korda aastas teen. Kui oleks põhjust ja kellelgi huvi seda rohkem saada, siis võib-olla isegi maanduks see ostukorvis. Või kui oleks pisem pudel.

Aga tort ise.
Põhjaks, kuna ise küpsetada ei saa ja ilmselt ei julgekski, on
Lieken Urkorni kakaoga tordipõhjad. Kihtide vahele tuleb kirsisegu, vahukoor ja vaniljepuding. Peale vahukoor, kirsid ja riivitud tume šokolaad/šokolaadipuru. Immutamiseks kange kohv.

Kirsisegu jaoks on vaja purk kirsse (hapukirsse soovitatavalt, saksakeelselt Schattenmorellen), mille võiks eelmisel õhtul nõrguma panna (kuna kell 6 hommikul see meelde ei tulnud, said seekordsed kirsid vaid napid kaks tundi sõelas vedeleda). 16 kaunimat (võib ka 17, kui üks keskel staariks saada soovib) hoida hilisemaks alles, kuivatada nt köögipaberi vahel. Kompotivedelikku ka mitte kraanukaussi valada ega ära juua, vaid hoopis keedupotti. Ilmselt saab kissellitaolist moodustist ka tärklisega teha, aga ma kasutan mugavusest ja kindlustundest
Rufi torgiglasuuri pulbrit. Kotike pulbrit segada 250ml kompotivedelikuga (minu kompotis oli, kusjuures, täpselt 250ml), pidevalt segades korraks keema ajada, siis segada sisse kirsid/kirsipoolikud ja panna kõrvalt jahtuma.

Vaniljepuding on kerge - pakk vaniljepudingu pulbrit segada veidi piimaga, mida peaks kokku pool liitrit olema, lisada vaniljesuhkrut (tavalist, kui keegi väga magusat torti soovib), keema ajada ja siis kirsisegu kõrvale jahtuma panna.

Esimest tordipõhja immutada kohviga, sinna peale laotada kirsisegu ja sellele pakk vahustatud vahukoort. Teine tordipõhi immutada ja sellele määrida jahtunud puding. Kolmas kiht - oo üllatust - immutada ja sellele ning külgedele määrida kaks pakki vahustatud vahukoort (400ml ja kindluse mõttes vahustasin koore koos
sellega.
Kaunistuseks moodustada tordile 16 ilusat pisikest vahukoorelillekest ja iga lillekese keskele panna üks neist kaunist kuueteistkümnest kirsist. Enne serveerimist puistata koogipind šokolaadipuruga üle.


Ideaalkorras on tegelikult nii, et vahukoorega määritud tort jäetakse üleöö külmkappi (kui kogu meisterdamine õhtul toimub) ja alles järgmisel hommikul saab tort teise kihi vahukoort ja kaunistuse. Aga kuna eelmist õhtut selleks kasutada ei saanud, pidi ühe hommikuga hakkama saama. Üleöö seisvat torti pole väga vaja immutada ka.

Ja siis - nämmnämm.


Samm-sammult ja kiht-kihilt ei saa kahjuks pildis näidata, sest Vana akud laadisid end samal ajal.

No comments: